Analytická excelence: Úspěšně absolvujeme v programu BePAT

V roce 2022 se CVŘ poprvé úspěšně zapojilo do programu BePAT. V laboratoři, řízenou naším kolegou Lukášem Toupalem, dokážeme vyhodnocovat přítomnost beryllia ve vzorcích s mimořádnou přesností.

Centrum výzkumu Řež (CVŘ) se může pyšnit významným úspěchem v programu BePAT (Beryllium Proficiency Analytical Testing) organizovaném American Industrial Hygiene Association (AIHA). Program BePAT má zásadní význam pro posuzování analytických schopností laboratoří zaměřených na detekci beryllia v pracovním prostředí, a CVŘ je jednou z předních laboratoří v Evropě, které se do tohoto programu zapojují.

Úspěšný průběh v programu BePAT

V roce 2022 se CVŘ poprvé úspěšně zapojilo do programu BePAT. V laboratoři, řízenou naším kolegou  Lukášem Toupalem, dokážeme vyhodnocovat přítomnost beryllia ve vzorcích s mimořádnou přesností. Tato schopnost je nutnou součástí pro zajištění bezpečného pracovního prostředí experimentálního testovacího zařízení HELCZA – High Energy Load Czech Assembly, které je vybaveno elektronovým dělem k testování tzv. plasma-facing komponent (komponenty přímo vystavené horkému plazmatu) určených pro experimentální fúzní reaktor ITER.

Unikátní postavení v Evropě

CVŘ zaujímá exkluzivní postavení, jelikož naše laboratoř je jedinou v Evropské unii, která se účastní prestižního programu BePAT. Toto unikátní postavení podtrhuje důležitost a excelentní úroveň našich analytických schopností.

Odborná způsobilost a bezpečnost

Klademe si za cíl poskytovat nejvyšší standardy bezpečnosti v rámci chemického kontrolovaného pásma. S tímto záměrem byla vybudována analytická laboratoř, jejíž primární funkcí je provádění analýz beryllia metodami NIOSH 9110 a 7102. Pro dosažení této cílové kvality je laboratoř vybavena moderními technologiemi, jako je UV-VIS spektrofotometr schopný měřit fluorescenci a atomový absorpční spektrometr s elektrotermickou atomizací. Takové vybavení umožňuje přesné a spolehlivé analýzy, což přispívá k ochraně zdraví a bezpečnosti pracovníků v prostředí, kde je vystavení berylliu potenciálním rizikem.

Budoucnost analytické excelence

Výsledky z letošního roku potvrzují, že CVŘ je významným hráčem v oblasti analytických technik a zároveň se stalo vzorem v posilování bezpečnosti pracovního prostředí. Program BePAT není pouze testem schopností laboratoře, ale také zárukou kvality a spolehlivosti pro všechny, kdo se spoléhají na analytické služby CVŘ.

Pokračujte ve čtení