Představení nové knihovny FENDL-3.2b

Naše společnost sehrála klíčovou roli v tvorbě této nové verze knihovny FENDL-3.2b. Naši kolegové se aktivně zapojili do procesu, a to jak prostřednictvím měření vybraných účinných průřezů benchmarkovém referenčním neutronovém poli, tak i prostřednictvím rozsáhlých experimentálních validací nové knihovny.

Účinný průřez vyjadřuje pravděpodobnost, s jakou bude částice z nalétávajícího svazku interagovat s částicí terče. Závislost účinného průřezu jaderné reakce na energii nalétávající částice je často velmi složitá funkce. Nicméně právě na této veličině je postaveno moderní jaderné inženýrství. Její využití umožňuje provádět simulace jak pro potřeby predikcí v oblasti fúzních technologií, tak i oblasti provozu jaderných zařízení, stínění medicínských pracovišť určených k produkci radionuklidů a v neposlední řadě i při plánování hlubinného úložiště.

Ačkoliv je díky své definici účinný průřez příslušné reakce všude stejný, přesto se v knihovnách sestavených v různých státech může pro některé reakce významně lišit. V některých případech to může vést i k nekorektním výpočtům. Právě proto je stanovení věrohodnosti příslušné použité knihovny zásadní úloha pro každý výpočet. Věrohodnost knihovny se většinou definuje na základě toho, jak věrně je schopna popsat dobře definované úlohy, reprezentující vybrané experimenty z neutronové fyziky.

Fusion Evaluated Nuclear Data Library (FENDL) je důležitou knihovnou jaderných průřezů, která je koordinována Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE). Tato knihovna, vyvíjená po desetiletí, shromažďuje data pro fúzní aplikace, vycházející z experimentálně stanovených dat. Jednou z nejnovějších verzí je FENDL-3.2b, která je výsledkem dlouhodobého výzkumu a úsilí.

Naše společnost sehrála klíčovou roli v tvorbě této nové verze knihovny FENDL-3.2b. Naši kolegové se aktivně zapojili do procesu, a to jak prostřednictvím měření vybraných účinných průřezů benchmarkovém referenčním neutronovém poli, tak i prostřednictvím rozsáhlých experimentálních validací nové knihovny. Využili unikátních benchmarkových experimentů, včetně těch s použitím 252Cf zdroje a DT generátorů, a potvrdili věrohodnost nové knihovny FENDL-3.2b.

Výsledky ukázaly výrazné zlepšení věrohodnosti nové knihovny ve srovnání s předchozí verzí FENDL-2.1, která sloužila jako referenční pro fúzní reaktor ITER. Tento vývoj byl motivován potřebou nových hodnocení konstrukčních materiálů, jako je železo, měď a wolfram. Důležitým mezníkem bylo také zveřejnění článku o nové knihovně v impaktovaném a uznávaném časopise Nuclear Data Sheets.

Společným úsilím se nám podařilo posunout hranice věrohodnosti a přesnosti dat v oblasti jaderného výzkumu, což má významný dopad na další vývoj fúzních technologií a další aplikace jaderné energie.

Pokračujte ve čtení